Ciasto marchewkowo-jabłkowe obiecane Karotkom

marchew

Dzisiejszy wpis będzie nie do końca w temacie, choć w sumie  mój blog nie ma wiodącego tematu… Może i dobrze, bo raz na jakiś czas z nie-wiadomo-czego może przekształcić się w dawcę przepisów i dobra wszelakiego. Także poniższy wpis, a właściwie prze-pis dedykuję kobitkom, które licznie przybyły na trzecie spotkanie grupy Geek Girls Carrots Silesia. Ponieważ mój marchwiowo-jabłkowy wypiek im zasmakował, podaję przepis:

3/4 szklanki oleju

4 jaja

1 szklanka startych jabłek (drobne oczka)

1 szklanka startej marchwi (drobne oczka)

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

po 2 łyżeczki: proszku do pieczenia, sody i cynamonu.

Jaja z olejem i cukrem miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę i resztę sypkich składników, miksujemy, na koniec jabłka i marchew, miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 24 cm i pieczemy w ok. 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.

Powinno bardzo mocno urosnąć, patyczkiem lub wykałaczką trzeba sprawdzić czy jest już dobre przed wyjęciem z pieca. Gotowe ciasto studzimy, można przełożyć je powidłami śliwkowymi, posypać cukrem pudrem… Smacznego!

Na koniec dwa słowa o genezie tego pysznego, lekkiego dla żołądka, boczków i brzuszka wypieku. Otóż geneza ciasta sięga czasów II wojny i jest wynikiem… braków. Ktoś po prostu miał ochotę na piernik, a tu masła nie ma, miodu nie ma… no nic, Polak (Polka?) potrafi, więc zastępuje niedostępne składniki tym, co jest i oto przed Państwem stoi i czeka na zjedzenie pyszne ciasto z marchewki i jabłka. Kto skosztuje, nie zaprzeczy, że wojny miewają swoje plusy 🙂

Wasza Złotousta Cukiernica

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s