Jabłecznik

jabłko Dziś 1 sierpnia. Początek pierwszej wojny jabłkowej. W ramach działań wojennych, postanowiłam także rzucić kamieniem. Jabłkiem znaczy. Oto mój, nie do końca tajny przepis na przepyszny jabłecznik (uwaga – dobry dla tych, co dbają o linię!):

JABŁECZNIK WŁOSKI (OD DZISIAJ: POLSKI)

Weź:

6 dużych jabłek

3 jajka

1 szklankę cukru

1 szklankę bakalii (jakie lubisz, ale orzechy włoskie powinny do szklanki trafić koniecznie!)

2 szklank1 mąki

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

1 łyżeczkę cynamonu.

Zrób, co następuje:

Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę. Zasyp je cukrem i bakaliami, pomieszaj, odstaw na godzinę. Dodaj resztę składników i pomieszaj (najlepiej drewnianą łyżką, plując przy tym przez lewe ramię i powtarzając: „ciasto, ciasto udaj się, bo jak nie, cię nie zjem”). Całość wyłóż na prostokątną blaszkę i piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Podawaj posypane cukrem pudrem, pokrojone w kawałki i ozdobione chorągiewkami z polską flagą. Popijaj cydrem.

Smacznego!

PS

Ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia.

Wasza Kulinarno-Patriotyczna Złoto Usta

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Jedzeniowo. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s